Όλοι μας κάποια στιγμή βρεθήκαμε μπροστά σε τροχαίο ατύχημα άλλοτε σαν θεατές και άλλοτε σαν ανταποκρινόμενοι. Αρκετοί από εμάς είχαμε κάποιες σκέψεις για το τι θα κάνουμε, που θα βάλουμε το αυτοκίνητο μας, τι θα αντικρίσουμε, αν έχουμε τα απαραίτητα υλικά, αν οι γνώσεις μας επαρκούν και τελικά αν είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Εδώ λοιπόν ερχόμαστε εμείς να βάλουμε σε μια σειρά τα ερωτήματα που θα πρέπει κάποιος να θέση στον εαυτό του πριν αποφασίσει πως μπορεί να βοηθήσει και ταυτόχρονα σας δίνουμε και τις ”σωστές” απαντήσεις.
Καθώς οδηγείτε αντικρίζετε αυτή την σκηνή ατυχήματος πάμε να δούμε μαζί τι πρέπει να κάνετε πριν προσεγγίσετε το σημείο
Κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας
Τι έγινε ;
Πώς έγινε ;
Πόσα άτομα είναι ;
Έχω τα κατάλληλα εργαλεία ;
Έχω τις απαραίτητες γνώσεις ;
Τέλος είμαι ψυχικά έτοιμος να το αντιμετωπίσω ;
Και αφού απαντήσετε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις πάμε δούμε με σωστή σειρά τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε
- Σωστή τοποθέτηση του οχήματος στο οδόστρωμα (αρκετά πριν από το ατύχημα, διαγώνια στο ρεύμα και με φορά μακριά από εμάς ώστε αν κάποιος πέσει επάνω του να μην έρθει στο σημείο που θα δουλεύουμε με το θύμα).
- Πριν βγούμε από το όχημα και κοιτάζοντας την σκηνή του ατυχήματος καλούμε για βοήθεια τις ανάλογες αρχές
- Προειδοποιητική σήμανση ασφαλείας (σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. τοποθέτηση του τριγώνου σε απόσταση ασφαλείας ).
- Ορισμός ζώνης στην οποία θα δουλέψουμε με το θύμα μας (ώστε να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια του χώρου).
- Ανάληψη υλικών διάσωσης (ανάλογα με το είδος του περιστατικού).
- Πρωτοβάθμια εκτίμηση του θύματος (A.B.C.D.E.) {Προσοχή! αν υπάρχει θετικός μηχανισμός κάκωσης (ισχυρή σύγκρουση), ακινητοποίηση αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης}.
- Αντιμετώπιση απειλητικών για την ζωή καταστάσεων (πχ. αιμορραγίες).
- Παράδοση περιστατικού στις αρμόδιες αρχές, ενημέρωση για την κατάσταση του θύματος και τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνατε και αν γνωρίζετε τις συνθήκες του ατυχήματος (μηχανισμός κάκωσης).
- Τέλος αν ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας θα σας ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές να καταθέσετε για το συμβάν.
- Πλέον έχετε τελειώσει, ότι κάνατε στο θύμα το κάνατε και μένει πίσω όμως σε αυτή την φάση θα πρέπει να σκεφτείτε τι πήγε καλά και τι όχι, αν ανακαλύψετε πως κάτι σας διέφυγε ή ξεχάσατε να δώσετε μια πολύ κρίσιμη πληροφορία μην διστάσετε να καλέσετε την ανάλογη αρχή και να το αναφέρετε ειδάλλως κάνοντας τον προσωπικό σας απολογισμό, βρείτε τα λάθη σας και ενημερωθείτε από ειδικούς για αυτά (εκπαίδευση).
Ευχόμαστε οι πληροφορίες που σας δώσαμε σε αυτό το θέμα να σας φανούν χρήσιμες και αν πότε κληθείτε να τις εφαρμόσετε να μας αποστείλετε την εμπειρία σας ώστε να την συζητήσουμε.
Οι παραπάνω οδηγίες είναι από το βιβλίο “Επείγουσα Ιατρική- Μεταφορά και αντιμετώπιση βαρέος πάσχοντος και τραυματία”