Από την πρώτη ημέρα που χρησιμοποιήθηκε το IFAK στον Αμερικανικό Στρατό συνοδευόταν πάντα από ένα μικρό άθραυστο και αδιάβροχο κουτάκι με την ονομασία “Combat Pill Pack”, που περιείχε όλα τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα για τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Με τα χρόνια το Combat Pill Pack εξελίχθηκε και από το 2014 έως και σήμερα το περιεχόμενό του έχει παραμείνει το ίδιο. Η λογική που δομήθηκε το Combat Pill Pack ήταν το να περιέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα φάρμακα που θα μείωναν τον πόνο από τον στρατιώτη και θα τον προστάτευαν από μια επικείμενη λοίμωξη (μόλυνση ανοικτών τραυμάτων).

 αρχείο λήψης

Το Combat Pill Pack χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Rangers των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιέχει Ακεταμινοφαίνη για την αντιμετώπιση του πόνου, Μελοξικάμη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και την ενίσχυση του παυσίπονου και Μοξιφλοξασίνη, που είναι αντιβιοτικό ευρέως φάσματος.

Οδηγίες χρήσης – πληροφορίες για το  Combat Pill Pack: 

Εάν υπάρχει τραυματισμός με ανοικτό τραύμα το Combat Pill Pack πρέπει να χορηγηθεί ολόκληρο, εφόσον ο τραυματίας μπορεί να καταπιεί.  Η μη κατασταλτική δράση των φαρμάκων αυτών επιτρέπει την εύκολη χρήση του Combat Pill Pack χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ τα επίπεδα αναλγησίας που παρέχει είναι μέτρια. Επίσης, η λήψη αυτών των φαρμάκων δεν επηρεάζει την κρίση του τραυματία και έτσι δεν διακινδυνεύει η υπόλοιπη ομάδα.  Κλείνοντας, τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν ελάχιστα τον πηκτικό μηχανισμό ενός ανθρώπου και έτσι κρίνονται ασφαλή για τη λήψη στο πεδίο της μάχης.

Στην Ελλάδα το Combat Pill Pack θα περιείχε: 

  1. Παρακεταμόλη [1000mg ( 1 x 1000mg ή 2 x 500mg)] – Depon ή Panadol χάπι (Παυσίπονο)
  2. Μελοξικάμη [15mg ( 1 x 15mg)] – Meloxicam ή Mobic ή Movatec χάπι  (ΜΣΑΦ – Παυσίπονο)
  3. Μοξιφλξασίνη [400mg ( 1 x 400mg)] – Avelox ή Octegra (Αντιβίωση ευρέος φάσματος)

Προδιαγραφές του Combat Pill Pack:

  1. Να είναι αδιάβροχη η συσκευασία
  2. Να είναι άθραυστη
  3. Να έχει εξωτερικό αυτοκόλλητο με τα φάρμακα που περιέχει

Φάρμακα που θα μπορούσαν να μπουν στο Combat Pill Pack έναντι άλλων: 

Φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου:

Morphine: Η μορφίνη είναι ένα οπιοειδές ναρκωτικό  που χαρακτηρίζεται ως το στάνταρ φάρμακο για την αναλγησία. Χορηγείται ενδοφλεβίως σε τραυματίες που είναι εκτός μάχης και έχουν αγγειακή πρόσβαση.  Η δοσολογία δεν θα περιγραφεί στο παρόν άρθρο για λόγους ασφαλείας.  Επειδή όσοι λαμβάνουν ναρκωτικές ουσίες συχνά έχουν ναυτία και τάση για έμετο, συστήνεται να δίνεται παράλληλα Promethazine (phenergan) για την αποφυγή όλων αυτών των δυσάρεστων περιπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση που γίνεται χρήση οπιοειδών φαρμάκων η ναλοξόνη (narcan) πρέπει να είναι πάντα stand by σε περίπτωση καταστολής της αναπνοής.

Fentanyl: Το φεντανύλ είναι ένα οπιοειδές ναρκωτικό που χρησιμοποιείται για ταχεία είσοδο στην αναλγησία. Αυτό το φάρμακο παράγεται σε μορφή “γλειφιτζούρι” και πρέπει να χορηγείται σε τραυματίες που δεν θα επιστρέψουν ξανά στο πεδίο της μάχης.  Η χορήγησή του γίνεται με τον τραυματία να βυθίζει το δάκτυλό του στην πρώτη ύλη και στη συνέχεια να το βάζει στο στόμα του για την επίτευξη αναλγησίας. Επειδή όσοι λαμβάνουν ναρκωτικές ουσίες συχνά έχουν ναυτία και τάση για έμετο, συστήνεται να δίνεται παράλληλα Promethazine (phenergan) για την αποφυγή όλων αυτών των δυσάρεστων περιπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση που γίνεται χρήση οπιοειδών φαρμάκων η ναλοξόνη (narcan) πρέπει να είναι πάντα stand by σε περίπτωση καταστολής της αναπνοής.

Phenergan: Το φενεργκάν χορηγείται για την μείωση της ναυτίας όταν έχουν δοθεί οπιοειδή κατασταλτικά πόνου. Μπορεί να χορηγηθεί ενδομυϊκά (IM), ενδοφλέβια (IV), ενδοοστικά (IO) και σε δόσεις των 25 ή 50mg.

Narcan: Το Ναρκάν  είναι ένας ανταγωνιστής των οπιοειδών.  Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιορίζει το κατασταλτικό στον οργανισμό και να δεσμεύει την ουσία του.   Χορηγείτε σε δόσεις των 2mg με μέγιστο από IV, IM, IO με μέγιστη δόση τα 10mg.

Αντιβιοτικά φάρμακα:

Invanz: Οι ερταπενέμες είναι η συνιστώμενη εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο τραυματίας δεν μπορεί να καταπιεί χάπι. Είναι αντιβιοτικό ευρέως φάσματος και χορηγείται ενδοφλέβια (IV). Η συνιστώμενη δοσολογία δεν θα περιγραφεί στο άρθρο για λόγους ασφαλείας.

* Τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα χορηγούνται μόνο στο πεδίο της μάχης και απαγορεύεται η χορήγηση αυτών σε πολιτικό περιβάλλον από μη επαγγελματίες υγείας που τους καλύπτει ο νόμος. 

* Για περισσότερες πληροφορίες – γνώσεις για τη διάσωση μάχης σε τακτικό περιβάλλον μπορείτε να κάνετε κλικ στο: http://meducation.gr/?p=1476

Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Τουμπέλης, RN, EMT

Πηγή: DOD, CoTCCC

Tip: Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιαστεί το EPIK (Emergency Personal Injury Kit).