Τα άνω άκρα του τραυματία μαζεύονται αμφοτερόπλευρα του στήθους του, ενώ τα κάτω άκρα συγκλίνουν μεταξύ τους σε ευθύγραμμη ουδέτερη θέση. Στη συνέχεια με συντονισμένες κινήσεις από τους διασώστες ο τραυματίας γυρνάει στο πλάι όπου μπορεί να εκτιμηθεί η σπονδυλική του στήλη και να τοποθετηθεί σε μακριά άκαμπτη σανίδα. Για την ασφάλεια αυτού του ελιγμού απαιτούνται τουλάχιστον 3 διασώστες ενώ παράλληλα ο ελιγμός αυτός μπορεί να εφαρμοστεί σε τραυματία που βρίσκεται σε ύπτια αλλά και πρηνή θέση.
Η τεχνική βήμα προς βήμα
Βήμα 1
Ένας διασώστης ακινητοποιεί την ΑΜΣΣ με τα χέρια, ο δεύτερος διασώστης τοποθετεί κηδεμόνα αυχένος κατάλληλου μεγέθους, ενώ παράλληλα ο τρίτος διασώστης ευθειάζει τα άκρα του τραυματία. Στη συνέχεια, ο δεύτερος διασώστης τοποθετεί τα χέρια του στον ώμο και το ισχίο του τραυματία, ενώ ο τρίτος διασώστης τοποθετεί τα χέρια του στο ισχίο και τους αστραγάλους του τραυματία, διασταυρώνοντας έτσι τα χέρια τους στο ύψος του ισχίου.
Βήμα 2
Με συντονισμένες κινήσεις που τις καθοδηγεί ο διασώστης που βρίσκεται στο κεφάλι, ο τραυματίας γυρίζει στο πλάι προσεκτικά χωρίς να χαλάσει η ευθύγραμμη ουδέτερη θέση του σώματός του.
Βήμα 3
Μόλις ο τραυματίας γυρίσει στο πλάι ο δεύτερος διασώστης μπορεί να εκτιμήσει της κατάσταση της ράχης αλλά και της σπονδυλικής του στήλης με την διαδικασία της ψηλάφησης.
Βήμα 4
Ο δεύτερος διασώστης αφού έχει εκτιμήσει τη ράχη και την σπονδυλική στήλη του τραυματία για πιθανές κακώσεις ή και αιμορραγίες τοποθετεί με ελαφριά κλήση την μακριά άκαμπτη σανίδα. Προσοχή..η σανίδα θα πρέπει διαρκώς να υποστηρίζεται από τον διασώστη και να ασκεί μια ελαφριά πίεση ενάντια στον τραυματία. Παράλληλα η σωστή τοποθέτησή της (άνω μέρος) γίνετε ψηλότερα από το κεφάλι του τραυματία ενώ το κάτω μέρος της, έρχεται περίπου στο ύψος του γαστροκνήμιου μυός (γάμπα).
Βήμα 5
Λόγω ότι, η τοποθέτηση του τραυματία σε μακριά άκαμπτη σανίδα δεν μπορεί να γίνει με απόλυτη επιτυχία, οι διασώστες μπορούν με ελεγχόμενες και συντονισμένες κινήσεις του διασώστης της κεφαλής να κατευθυνθούν προς τα επάνω (προς την κεφαλή) έτσι ώστε ο τραυματίας να ευθειαστεί πλήρως επάνω στην μακριά άκαμπτη σανίδα.
Η τεχνική κύλισης σε τραυματία που βρίσκεται σε πρηνή θέση δε διαφέρει αρκετά από την τεχνική κύλισης τραυματία σε ύπτια. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πρώτος διασώστης ακινητοποιεί την ΑΜΣΣ τοποθετώντας τα χέρια του, έτσι ώστε ο τραυματίας να κυλίσει αντίθετα από εκεί που δείχνει το κεφάλι του. Στη συνέχεια, ο δεύτερος και τρίτος διασώστης διασταυρώνουν τα χέρια τους και τα τοποθετούν στον ώμο, το ισχίο και τους αστραγάλους του τραυματία. Με την καθοδήγηση του πρώτου διασώστη ο τραυματίας γυρνάει στο πλάι και τοποθετείται σε μακριά άκαμπτη σανίδα. Τέλος, με μια συντονισμένη κίνηση ο τραυματίας μαζί με την σανίδα έρχεται σε ύπτια θέση.
Βιβλιογραφία: Επείγουσα Αντιμετώπιση Τραύματος (Emergency Trauma Response), 2013, ISBN 978-618-80873-0-9, Meducation, GR